Tuesday, May 17, 2011

Projek Di Hari Cuti

Ahad 15hb Mei 2011

     Arini aku cuti.. tak amek ot pun.. sbb nak wat kek tuk Asyraf sempena Hari Guru di sek Asyarf.. Pg2 terpaksa sogok upah dl kat Asyraf.. Upahnya, mandi di kolam zirafah dgn maira.. Happening.. mmg happening.. sbb maira 2nd time mandi kolam ni n dia begitu teruja menepuk air dlm kolam tu.. hahahaha.. Asyraf plak dah berani nak baring dlm kolam tu.. kalo tak, jgn mimpi la nk tgok dia berenang.. mgkin sbb tak mau kalah dgn Maira, so dia pun menunjukkan lah skill yg Syamsul n Syamira dah lama wat.. hahahaha.. Abang lah katakan.. yg paling seronok main air sbnrnya Maira.. 1st time dpt berendam.. tepuk2 air kena kat muka, ketawa2.. sampai dah kecut kaki, mama pun angkat bwk masuk dlm.. dah lap2 dgn tuala, antara sebuk nak carikan bju dia, dia dah keluar blik p kat kolam tu.. mane tak.. suara abgnya ketawe main air, dia pun merangkak p kat kolam tu blik.. aduhai.. mandi lg.. kali ni tak pki sur kecik lg.. dgn blues nya, dgn seksis nya, dia berendam lg dlm kolam dgn abg Asyraf.. kali lbh berani.. dah pndi bongkok2 nak tiarap plak dlm kolam tu.. wlupun cetek, mama tetap seriau.. tak senang duduk mama tgok dia main2 air.. last2, setelah hampir 1 jam setengah berendam.. mama nekad angkat dia masuk dlm.. dgn Asyraf sekali mama suh masuk pki bju sbb nak g umah nenek nak buat kek Hari Guru.. Meh tgok pic2 mereka di dlm kolam.. weee...

Ni kali pertama mandi...

Masih tak pandai nak baring2 lagi..

Cuma tepok2 air perlahan2 jer..

Ni kali kedua masuk kolam.. tgok lah muka dia..

Dah pndi nak sapu2 air kat tepi kolam..

Si abg kepoh nak siram si adik yg seksis...

Ouch.. sensor tol laa...

Aduhai ank mama...

     So lepas mandi2 dah siap2 pki baju, mama buat susu, masing2 dah tangkap lentok, kami pun bergerak p umah nenek.. projek kek tuk Hari Guru.... Actually, bnd ni baru 1st time nak test.. ingtkan nak wat suka2.. wat mkn2 jer.. ne tau, hari jumaat teacher Ayu minta parents bwk sedikit mknn tuk sambutan Hari Guru.. maka mama pun gatal lah tgn wat kek coklat ala2 cupcake tuk di bawa ke sek.. biasalah kalo wat kek dgn ank2 kecik ni.. yg paling bersinar mata, si Maira.. wah, dia pun sama nak tolong mama.. dgn muka manis, dgn mata yg jernih, maira minta simpati pd mama.. tp mama tak geleng2 kepala sambil mulut membebel.. Maira kecik lg.. ti dah besar leh tolong mama yer syg.. abes mama ckp, zup.. tgn kanan dia dah dlm adunan kek coklat mama.. dgn senang hati dia angkat tgn, tunjuk kat mama.. hahahahaha.. adoi... tak terkata ape.. then kami sama2 jilat tgn maira yg penuh coklat.. nyum... sedap.. hahahahaha...

Ni hasil yg sempat mama rakam.. yg len2 dah kena asing2 sbb takut tak sempat sampai sek..
Mane tak nya, angkat je dr ketuhar, semua dah serbu.. sbb cup dia cute2..
Asyraf paling bnyk mkn.. termasuk lah sepupunya..

Ni edisi maira jeles dgn kakak Suhara..

Hmmm sedapkan kek mak long buat??? Sampai menjilat jari.. hahahaha

Cuba2 masukkan vc maira n asyraf mandi kolam.. hahahaha
video

video

Saturday, May 14, 2011

Tahniah! Tahniah! Tahniah!

Assalamualaikum...

Tahniah!

Semalam mmg aku terkejut giler bila balik umah mak, dpt parcel.. Sbb ape terkejut?? sbb bulan ni n bulan lepas n bln2 akn dtg, aku mmg takde bajet nak beli brg2 on9.. so, bila dpt parcel, mmg terkejut gila.. siap goncang2 wlupn kat luar tu de sign frigile.. hahahaha.. dlm ati dok pk, aku ade oder ape2 ke?? aku beli ape ek?? kepale dah pk mcm2.. pk kalo2 ade sesape yg bek ati nak bg aku surprise.. ade laa sorg tu.. dah minta alamat n nama penuh.. sampai la ni, tk dpt2 pun.. bau pun tak sampai.. hahahahaha.. So, mmg aku surprise giler.. jeng3..

Dgn penuh ati2 aku amek gunting kat dapur, then buka la parcel tu.. bila tgok kat kotak, Especially for: Azlina Md Zin.. Wah!!! surprise giler nih...

Peh! Surprise giler...
Cam tak caye je kan?? Nama aku tertulis kat kotak tu.. hahahaha

Pastu bila dah bukak kotak tu, ade la beberape jenis mknan tmbhn tuk kesihatan dr Bio-Life.. aku masih lg terkejut n terpikir2.. bila lak aku oder brg nih??? Mmg takde.. sbb aku mmg takde bajet.. hahahahaha..




Haaa.. Lepas tu aku ternampak satu kertas tulis TAHNIAH!!! Wah.. lg aku berdebar2.. hahahaha.. tahniah ape plak ni?? aku takde masuk ape2 pertandingan.. hahahaha

Nampak tak?? hahahaha

Bila dah bc abes baru tau.. oooo ini hadiah dr Majalah Pa&Ma.. mmg surprise giler la.. hahaha.. Jutaan terima kasih pd Majalah Pa&Ma.. ingtkan cam peraduan2 yg len.. dah menang tak dpt hadiah.. tp kali ni mmg bangga sbb pertama kali dpt hadiah dr majalah kesygn.. hehehehe.. nak tau sbb ape aku dpt hadiah ni?? meh tgok kat bwh ni..


Inilah sebabnya.. Mari reramai tgok Majalah Pa&Ma bln Mei..

Ada pic aku n maira.. tp pic aku dia amek separuh jer ar.. hahahaha

Mmg suka giler ar.. memula dah tak pk ape dah.. mgkin sbb tak terpilih.. so, mmg wat dek jer.. ne tau, ade sorg kenalan lama siap bg mesej kt inbox FB, bgtau yg pic aku n maira masuk majalah.. hahahaha.. Alhamdulillah.. kdg2 tak terjangka sumer rezeki yg Allah nak bg.. Mmg tak terjangka.. Rezeki di hari jumaat.. Alhamdulillah.. syukur pd Allah.. Buat ank mama, berusaha lah jd ank yg baik pd ibu bapa dn berbakti pd ibu bapa, agama dan bangsa.. Jadilah ank yg cemerlang.. Syg ank2 mama..

Tuesday, May 10, 2011

Hepi besday, Abah!! (En. Iak Hashim Bin Shapie)

9hb Mei 2011..

Hepi besday, Abah!!.. Hari ni besday bapa mertuaku.. hehehhe.. tkde ape nak bg kat dia.. wish ajelaaa.. tu pun suh Asyraf yg wish.. wakakakaka.. Si Asyraf memalu masa nak wish... tp wish jugak laa.. stlh kena paksa dgn mama.. hahahaha.. si atok, senyum2 bahagia.. mgkin asyraf sorg kot cucu nya yg wish kat dia.. yg len2, mgkin wish jugak.. tp atok tak phm.. lebih2 lg Khumairah.. ntah ape2 jelah yg dia membebel.. ngee... seronok.. mmg seronok.. dah lama tak mkn ramai2.. wlupn mak mertua cuma masak pulut kuning kari ayam dgn bubur putih bubur merah, tp kami menikmatinya dgn penuh selera.. hahahaha.. yg selera tu sbb suami aku tambah lauk sate wak goman n sup daging + tulang yg pedas.. kemudian ditambah lg dgn celoteh mak2 dara yg jarang2 berjumpa.. haaa penuh lah celoteh kami.. ditambah dgn celoteh Asyraf n sepupu2 nya.. adoi.. cam nak runtuh bumbung umah.. hahahahaha

     Ape pun, trima kasih kat abah sbb jemput kami mkn kat umah.. Siap amek cuti.. Sian abah.. tkde kek nak di potong.. ngeee.. tggu bulan dpn jelah ek??? bln dpn sambut hari bapa, leh potong kek reramai.. wakakakaka... Untuk abah, kami doakan semoga abah peroleh kesihatan yg baik, umur yg baik, rezeki yg baik, keluarga yg baik, dunia yg baik dn akhirat yg baik.. Semoga Allah memperkenankan setiap doa Abah.. Ameennn...



Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu!!

8 Mei 2011 - Hari Ibu Sedunia..

Pertama sekali, Selamat Hari Ibu kpd mak aku, Pn Azizah Binti Md Yusof dgn ucapan terima kasih bnyk2 kerana telah melahirkan aku, mendidik aku, sabar dgn kerenah gile2 aku, serta menyayangi aku dan mencintai aku.. terima kasih juga kerana menjadi emak yg paling best dlm dunia ni.. jasa mu mmg tak terbalas.. hanya doa yg mampu ku beri dn al-fatihah serta zikir yg mampu aku sedekahkan.. spt tahun2 lepas, mmg takde ape yg special dpt aku beri pd emak.. sbb bg aku, nak bg hadiah, tak perlu hari2 yg special.. pd kami, hari2 pun adalah hari yg special..




Orang kedua yg aku nak ucap selamat hari ibu adalah mak mertua aku, Pn Tipah Binti Som dgn ucapan terima kasih bnyk pd emak sbb menerima sy sbgi menantu emak dan terima kasih sbb menyayangi sy sama spt ank2 emak juga.. Terima kasih juga sbb melahirkan, mendidik, menyayangi suami ku yg tercinta.. Terima kasih juga sbb sudi nak jaga ank2 aku pd hari cuti hujung minggu.. hahahha.. Apa2 pun, aku syg emak n emak mertua aku.. Teerrrrrbbbbaaaaiiikkkkk...



Dan ketiga, Selamat Hari Ibu diucapkan kpd rakan2 yg dgn jayanya menjadi IBU, saudara mara, sepupu sepapat, ipar biras dan semua ibu2 yg berjaya menjadi ibu tak kiralah ibu yg melahirkan atau ibu yg menjaga n mendidik anak2 di dunia ini.. Tahniah pd semua dn pd diri sndr kerana menjadi IBU yg terbaik.. hahahaha..

Hmm.. tak sempat nak upload pic kad ucapan dr asyraf sempena hari Ibu yg di buat sndr oleh asyraf bersama panduan dr guru2 kesayangan dia.. hehehehe.. Syg ank mama.. Terima kasih bnyk.. Mama rasa terharu dn bangga.. akhirnya mama dpt rasa ksh syg ikhlas dr ank mama.. mmmuuuaaahhhh.. syg ank2 mama.. Kalian tetap dlm ingtn mama setiap masa dn ketika dn sentiasa dlm doa mama.. semoga ank2 mama dpt bantu mama menjadi mama yg cemerlang.. huhuhu..

Tak lupa buat anak2 angkat ku yg tersyg yg kini berada jauh dr ku.. Semoga kalian patuh pd perintah emak.. Jaga peribadi n sentiasa syg pd emak kalian.. Cik Ina doakan dr jauh.. Kepada arwah kakak, hanya Al-Fatihah yg mampu Cik Ina sedekahkan.. semoga aman sentosa di sana.. hadiah n kad ucapan yg kakak bg, masih elok dlm simpanan Cik Ina.. kenangan itu akan disimpan rapi... semoga kita dpt berjumpa di sana.. rindu pd kakak... Al-Fatihah..



Sunday, May 1, 2011

Keletihan Yang Menggembirakan

30 April..

Tahniah wat sepupu aku sbb akhirnya ko bertunang gak.. hehehehe.. Tahniah gak pd mak teh n ayah teh sbb nak dpt menantu yg comei sesgt.. harap2 perangai secomei org nye.. hahahha.. Dan tahniah gak pd diri aku sndr krn dpt menyiapkan hantaran2 yg entah ape rupanya... hehehe.. n last sekali TAHNIAH! pd ank2 mama sbb tak meragam sepanjang mama tgglkan kalian di bwh jagaan mak tok.. hahahha.. syg ank2 mama.. muah muah muah..

     Perjalanan dr Pontian ke Tenggaroh agak memenatkan.. dgn keadaan jln licin, hujan yg lebat, ank2 yg mengaruk dlm kete dgn pelbagai aksi hero n heroin.. ada yg ketawe, menages, menjerit, memanjat, menyakat, semua ada.. yg paling best, mmg terpancar kegembiraan di muka Asyraf, Syamsul, Syamira n Khumairah... mcm nak terbalik kete Nissan Grand Livina pk ngah.. kejap kang ke depan.. kejap kang kebelakang.. kejap kang berebut tmpat duduk.. kejap kang semua pun tido.. hahahahaha..

     Keletihan yg menggembirakan.. itu yg pasti.. mmg lepak tp semua puas hati.. cuma masa agak terhad nak singgah memane sbb tok bah tggl sorg2 kat umah pk ngah.. huhuhuhu.. sian abh aku.. ape pun trima kasih bebnyk kt mak aku yg bnyk berkorban ms n tenaga melayan kerenah cucu2nya yg aktif, manja n pasti mengada2.. rasa cam bersalah plak sbb mak terpaksa menjaga ank2 aku.. hehehehe..

     Meh tgok2 beberapa pic yg sempat aku snap.. dan pic hantaran yg aku buat.. hahahaha.. haru.. asal buat je ni.. hahahaha

Teddy Bear aku yg aku simpan dr sblm kawen lg.. hahahaha

Duit tanda tu aku buat masa kat pejabat.. hahahaha

Setelah beberapa kali digubah, akhirnya jd lah jambangan bunga..



Ni pun dah bnyk kali pusing2.. last2 letak je camni.. hahahaha

Haaa yg ni dibuat stlh mkn mlm.. mgkin sbb lapar, tu yg idea tarak..  hahahaha

Ini keje last minit.. sbb kek nya bru dpt pg sabtu.. pastu brg2 tuk gubahan
leh tertggl lak kat umah angah.. ni pki mane yg ade jer.. tu yg jd camni.. ngeee


Yang ni serius aku takde idea.. hahahaha


Hasil kerja aku dari kul 5ptg - 11mlm... ngeee
  




Mcm biasa, ank bujang ku terkeseng2 nak bergambar dgn pengantin..

Anak dara ku.. yg best, riben kat kepale sampai blik umah pun still melekat kat situ.. hahahha


Dgn sepupu2 nya..

Kena sakat dgn abg2..

Asyraf mula nak sakat adiknya..


Ceria kan?? hehehehe


Nur Syamira

Emak ku menyarungkan cincin..

Ni duit tanda...

Tu dia...





Ni tgh khusyuk tgok pengantin...

Brg2 hantaran dr pihak perempuan.. cantik kan?? ngeee
















Anak daraku...